wie zijn wij

Kunst op Locatie is een vrijwilligersinitiatief van Kunstcollectief Gemert.
Deze stichting beheert een expositieruimte met als doel kunstenaars de gelegenheid bieden om het werk op een laagdrempelige manier in de gemeente Gemert aan het publiek te tonen.

Bezoekers
Kunst op locatie beheert het tentoonstellingsgedeelte van KunstLokaal. De expostieruimte is van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 21.00 uur.


Bezoekadres
Vondellaan 49, 5421PN Gemert route


Stichting Kunst Op Locatie
De stichting Kunst op Locatie Gemert is een vrijwilligers initiatief. Zij beheert een mooie expositieruimte nabij het centrum van Gemert waar al vele kunstenaars uit de regio gebruik van hebben gemaakt.
Het ontbreken van een vaste expositiemogelijkheid in Gemert leverde de leden in voorgaande jaren telkens weer een zoektocht op naar geschikte locaties om het werk tentoon te stellen. Ook het expositiewaardig maken van deze panden vergde de nodige inzet en energie.
In september 2017 krijgt de stichting het aanbod van KunstLokaal om een samenwerkingsverband aan te gaan, waarbij de stichting de nieuw in te richten expositieruimte in beheer heeft genomen. Het multifunctionele karakter van het gebouw "Den Dörpel" maakt dat er wekelijks vele bezoekers het tentoongestelde werk bezichtigen.
_____________________________________________________________________________

Leden van KunstOpLocatie Gemert:

Anne-Marie van Berlo keramiek en acrylschilderijen
Peter van den Broek* olieverfschilderijen
Lenie Dröge
Francine van Dijk
Joan van Kessel*
Jeanne Kuipers aquarel en gemengde technieken
Helmi Maas- van Hoof*
Janine Mickers*
Karin Snijders*
Maria van de Velden fotobewerkingen , gemengde technieken

Jet Coolen acrylschilderijen, gemengde technieken

Maria Donkers schilderijen en gemengde technieken

Lisette Verhoeven                        diverse technieken

* bestuursleden
_____________________________________________________________________________


‘Wij willen kunstenaars een podium bieden’

Geplaatst in t Gemerts Nieuwsblad op: 23/11/2012
GEMERT – Ze exposeerden al eens in het oude Gemertse postkantoor en nu gaan de leden van Kunstcollectief Gemert weer in een leegstaand gebouw hun werk tentoonstellen. In de toekomst willen ze dat vaker gaan doen en ook andere kunstenaars de ruimte bieden te exposeren in antikraakpanden.
Door Pieter Beekmans
Om dat mogelijk te maken is in augustus de stichting Kunst op Locatie opgericht. Vijf Gemertse leden van Kunstcollectief vormen deze stichting: Helmi Maas (voorzitter), Joan van Kessel (penningmeester), Janine Mickers (secretaris), Peter van den Broek (algemeen lid) en Karin Snijders (algemeen lid).
Combinatie
“De expositie die we in 2007 hielden in het oude postkantoor ging zo goed dat we de smaak te pakken kregen om elk jaar in een leegstaand pand te exposeren”, vertelt Van Kessel. Maas vult aan: “Daar komt nog bij dat er in Gemert geen expositieruimte is. De gemiddelde kunstenaar wil toch een plek hebben om zijn werk te laten zien. Die wens hebben wij gecombineerd met het feit dat er veel panden leegstaan.”
Eerste expositie
De eerste tentoonstelling van Kunst op Locatie is de komende vier zondagen (start: 25 november) te bezichtigen. De locatie is het voormalig café ’t Keske aan de Pandelaar 4 in Gemert. De dertien leden van Kunstcollectief Gemert zullen daar hun kunstwerken tonen. Er zijn ruim dertig schilderijen, 3d-objecten en (niet-digitaal) bewerkte foto’s te zien. Na de looptijd van deze expositie zullen er groepjes van drie of vier personen van het collectief exposeren en wordt ook de mogelijkheid geboden aan andere (groepen) kunstenaars om hun werk daar te tonen. Zij hoeven niet per se uit Gemert-Bakel te komen. De kunstvorm is vrij, maar het werk moet wel een bepaald niveau hebben. “We gaan niet zo maar alles tentoonstellen”, aldus Van Kessel. “We moeten er tenslotte ook voor zorgen dat ons publiek tevreden is”, voegt Maas toe.
Om het oude café geschikt te maken als tentoonstellingsruimte is een gedeelte van het pand opgeknapt. Dat heeft volgens Van Kessel nog heel wat werk gekost. “Het zag er hier niet uit toen we voor het eerst binnenkwamen.” Om deze opknapbeurt en de (lage) huur van het pand te bekostigen vraagt Kunst op Locatie aan elke kunstenaar die komt exposeren een kleine bijdrage.
Vraag
Maas verwacht dat er wel markt is voor een expositieruimte in Gemert. “Mensen vinden het leuk om tentoonstellingen te bezoeken. Voorheen moest je daarvoor Gemert uit, nu niet meer.” Ook denkt ze dat er voldoende animo onder kunstenaars bestaat om te komen exposeren. “Tot op heden waren zij aangewezen op commerciële galerieën en daar moeten ze een flink bedrag betalen om hun werk te tonen. Nu is er een goedkopere locatie in de eigen woonplaats. Wij zijn niet commercieel en vormen ook geen concurrentie voor bestaande instellingen en galerieën, omdat we niks verkopen. Het gaat ons om het tonen van ons werk. Dit kan natuurlijk tot verkoop leiden, maar dat is niet de insteek.”
Kunst op Locatie wil ook een educatieve rol gaan vervullen. Zo wil de stichting het Commanderij College en basisscholen in de gemeente uitnodigen voor rondleidingen.
Leegstaande panden
Het pand aan de Pandelaar staat te koop en zal dus waarschijnlijk niet eeuwig de rol van expositieruimte kunnen blijven vervullen. De bestuursleden hopen de ruimte voor langere tijd ter beschikking te hebben, maar hoe lang dat zal duren, weten zij ook niet. Hij kan in ieder geval tot een maand na de verkoop gebruikt worden. Om ook hierna weer expositieruimte te kunnen bieden aan kunstenaars kijkt Kunst op Locatie uit naar andere leegstaande panden in Gemert-Bakel. “Via onze persoonlijke netwerken proberen we aan ruimtes te komen”, geeft Van Kessel aan. Niet elk gebouw is echter geschikt. “Het moet groot genoeg zijn, staan op een zichtlocatie in of nabij het centrum en bij voorkeur voor een langere tijd beschikbaar zijn”, weet Maas. Een gebouw verhuren als expositieruimte is niet alleen fijn voor de kunstenaars die er hun werk kunnen tonen, maar kan ook voor de eigenaar interessant zijn. Tentoonstellingen trekken immers volk, veel mensen zien dus het pand en wellicht zit daar een potentiële koper tussen.